Waarom samenwerking in teams bevorderlijk is voor je bedrijf of organisatie?

  Waarom samenwerking in teams bevorderlijk is voor je bedrijf of organisatie?

  Goed teamwerk is essentieel voor hoge prestaties in elk bedrijf of non-profitorganisatie. Bepaalde functies van vrijwilligersorganisaties en goede doelen maken het ontwikkelen van teamwork nog belangrijker.  Goed teamwerk is essentieel in alle organisaties. Het betekent dat mensen werken aan een gemeenschappelijk doel en daarbij hun gevarieerde vaardigheden delen door de samenwerking in teams. Organisaties presteren vaker veel beter als hun mensen effectief samenwerken in teams. Dit komt omdat goed teamwork synergie creëert – waarbij het gecombineerde effect van het team groter is dan de som van individuele inspanningen. Door samenwerken in teams, kunnen individuele perspectieven, ervaringen en vaardigheden worden toegepast om complexe problemen op te lossen of nieuwe oplossingen en ideeën te creëren die buiten het bereik van een enkel individu liggen. Naast het verbeteren van de prestaties van organisaties heeft goed teamwerk ook voordelen voor elk lid van het team. Het maakt wederzijdse ondersteuning en leren mogelijk en kan een gevoel van verbondenheid en betrokkenheid genereren. Synergie is ook de hoogste activiteit van het leven; het creëert nieuwe onaangesproken alternatieven; het waardeert en benut de mentale, emotionele en psychologische verschillen tussen mensen.

  De samenwerking in teams in de non-profitsector

  Aantoonbaar goed teamwork is nog belangrijker in de non-profitsector. Vrijwillige organisaties en liefdadigheidsinstellingen staan voor complexe uitdagingen. Ze moeten zich voortdurend aanpassen aan veranderingen in het overheidsbeleid. Non-profitorganisaties moeten een cultuur bezitten van participatie en democratie om besluiten te kunnen nemen. Daarnaast moeten ze rekening houden met de standpunten van meerdere belanghebbenden en gebruikers binnen de organisatie. De samenwerking in teams is nodig voor het aantreden van trustees, werknemers en vrijwilligers die vaak een sterke en gepassioneerde visie hebben. Bedrijven delen een aantal van deze functies, maar de combinatie en mate hiervan in veel vrijwilligersorganisaties en liefdadigheidsinstellingen maakt de deze sector uniek. Veel van deze functies in de deze sector zijn grote sterke punten. Ze kunnen ook uitdagingen bieden voor de samenwerking in teams op een uniforme manier. Om sterke punten te ontwikkelen en uitdagingen te overwinnen, is het belangrijk om een goed teamwerk op te bouwen en te behouden. Een goed startpunt is om te begrijpen welke verschillende soorten teams er zijn en welke factoren een effectief team maakt. Firijn staat erom bekend gespecialiseerd te zijn in team coaching en kan heel wat voor je bedrijf of organisatie betekenen. Ontdek wat ze voor je kunnen betekenen via de link firijn.nl!

  De voordelen

  Een samenwerking in teams biedt heel wat individuele voordelen. Als je denkt aan je eigen ervaring als teamlid, welke voordelen brengt de samenwerking in teams dan voor iedereen? De voordelen variëren afhankelijk van het doel en de grootte van het team, maar kunnen enkele van de volgende elementen bevatten.

  • De samenwerking in teams bevordert flexibiliteit en reactievermogen, vooral het vermogen om te reageren op verandering.
  • Een mix van vaardigheden toepassen die buiten het bereik van een individu vallen.
  • Complexe problemen oplossen die meer dan één geest nodig hebben.
  • Nieuwe ideeën genereren.
  • Individuele activiteiten coördineren in de richting van een gemeenschappelijk groter doel.
  • Ondersteuning en hulp bieden aan teamleden.
  • De samenwerking in teams verheugd je klanten die graag met goede teams werken (soms maakt de klant zelfs deel uit van het team).
  • Mensen een gevoel van verbondenheid geven.
  • De onderlinge communicatie verbeteren.
  • Werken in teams bevordert het gevoel van prestatie, rechtvaardigheid en kameraadschap, wat essentieel is voor een gemotiveerde werkplek.
  • Mensen helpen om van elkaar te leren en zich te ontwikkelen.
  • Ondersteunt een krachtige manier van werken en verwijdert beperkingen.
  • Meer betrokkenheid in het bedrijf of organisatie genereren.