Scrum master worden

  Scrum master worden

  • Geplaatst op: 12 februari 2015 in Nieuws

  Scrum is een methode die steeds meer wordt toegepast om projecten aan te pakken. In de zogenaamde ‘waterval methode’ is er sprake van een vooral bepaald plan. Dat heeft uiteraard een aantal voordelen, maar het nadeel van deze methode is dat er weinig ruimte is voor aanpassing. Tijdens een ontwikkelingsproces komt de scrum master altijd in aanraking met bepaalde veranderende omstandigheden. De scrum master heeft daarbij twee mogelijkheden. De eerste mogelijkheid is om deze veranderende omstandigheden te proberen om te buigen naar een eerder opgemaakt plan. De tweede mogelijkheid – en dat is de mogelijkheid die de scrum master hanteert – is om er voor te kiezen het plan te maken op basis van de veranderingen die er op de weg komen. Dat is het idee van scrum. Ontwikkeling door verandering. Over het algemeen vinden mensen en bedrijven het moeilijk om af te wijken van een bepaald plan, maar dat gaat niet altijd gepaard met het behalen van het beste resultaat. Dat is dan ook de reden dat we kunnen zeggen dat als u meer in staat bent mee te bewegen met wat er op het pad komt binnen een bepaald project; de uitkomst meestal vele malen beter is. Dat is de visie en het doel van scrum master. Een belangrijk kenmerk van Scrum is intensieve samenwerking in teams. De scrum master moet namelijk leren om de controle los te laten en dat is per definitie iets wat moet wanneer er sprake is van een samenwerkingsverband. Er worden in deze teams steeds deelprojecten opgeleverd om op korte termijn te werken aan een lange termijn resultaat van succes. Doordat met in groepen samenwerkt, leert de scrum master de weg te kennen naar zijn eigen innerlijke vermogen tot ombuiging en leert hij het beste uit zichzelf en een project te halen. Gevoelens van trots en grote capaciteit gaan vaak gepaard met de trainingen wanneer men eenmaal ervaart hoe effectief de scrum master en zijn methode is. In de basis van scrum staan:

  • een intensieve samenwerking met anderen
  • het open staan voor nieuwe mogelijkheden
  • inspelen op veranderingen op ieder moment
  • korte termijn doelen om lange termijn resultaten te behalen
  • flexibiliteit als basishouding voor personeel en strategie

  Scrum master: de essentie van de methode

  De kern van het scrum master worden zit hem zoals besproken voor een groot deel in het ontwikkelen van de capaciteit van verandering. Mensen zijn geprogrammeerd om de controle te behouden. Tot op zekere hoogte heeft dat een functie en is het nodig om een bepaalde structuur aan te brengen; maar in het bedrijfsleven, alsmede binnen tal van verschillende organisaties, zien we dat er wel eens wat mis gaat als we het hebben over deze mentaliteit en dan kunnen mensen en bedrijven of organisaties behoorlijk vastlopen. Wat valt daar aan te doen? Dat is een vraag die wij veel te horen krijgen omdat mensen nu eenmaal moeite hebben met het loslaten van die structuren die niet in alle gevallen effectief zijn. Tradities houden we immers ook in stand omdat we ons er goed bij voelen. De functionaliteit is louter gebaseerd op het aangename. Niet omdat het een doelt dient. En dat is helaas in veel gevallen een patroon dat zich ook op de werkvloer manifesteert. Dat is zonde, want een ware scrum master maakt andere keuzes en heeft het overzicht door met de rimpelingen van het water mee te bewegen. Een scrum master leer zich flexibel op te stellen en daagt de veranderende situaties uit in plaats van er van weg te lopen. Een bedrijf dat zich aanmeldt voor scrum zal altijd profijt hebben van deze keuze. Als u meer wilt weten over de mogelijkheden van de scrum master of scrum master worden dan kunt u ons op ieder moment bellen voor meer informatie. Tevens bieden wij u de mogelijkheid om u direct online in te schrijven voor de scrum master. De eerste stap naar een succesvol project is gezet.

  Management van verandering

  Het is in het bedrijfsleven en binnen organisaties een bekend gegeven dat het inspelen op veranderingen een goed idee is. Toch is het niet makkelijk voor bedrijven en organisaties om hier naar te handelen. Dat is iets wat wij keer op keer ervaren als mensen bij ons aankloppen. Scrum is gebaseerd om de Agile mindset. Deze mindset is er op gebaseerd dat er geen afspraken worden gemaakt van te voren over de te nemen stappen. ‘Komt dat komt’, is de idee, en wat er komt is altijd onverwacht, net als de acties die worden genomen. Dat is waar het allemaal om gaat bij deze denkwijze en daarom behalen wij ook het beste resultaat. Het beste uit uzelf halen doet u met deze methode. Dat maakt scrum de beste methode voor het beste resultaat. Tijdens het project worden de ontwikkelingen bijgehouden. Voortschrijdend inzicht is geen onderdeel van het plan. Een onderdeel van de methode is dat er geen plan is, slechts het hier en nu, en dat stelt de mensen in staat om in dit hier en nu – dat zo dikwijls over het hoofd wordt gezien – te handelen, te leven en het beste resultaat te behalen. Vele bedrijven en organisaties kozen voor de methode. Zij ervoeren de verschillen en leerden ontzettend veel over de mogelijkheden van het nu handelen. Scrum is een methode die zeer effectief is. Neem contact met ons op voor meer informatie.