Responsive webdesign

  Responsive webdesign

  Deze tekst gaat over responsive webdesign en wat dit precies inhoudt. Wellicht heb je nog nooit gehoord van dit anglicisme maar heb je wel een goedlopende website. Dat is zonde want door het gebruik van responsive webdesign is jouw site beter bereikbaar en zal je meer klanten en bezoekers krijgen. Dat is toch wat iedereen zou willen? Wanneer de webdesigners van jouw site het hier niet over hebben gehad, dan is het de hoogste tijd om over te stappen op een bedrijf dat zich wel bezighoudt met responsive webdesign. Ook wanneer je zelf de site hebt gebouwd en hebt onderhouden dan is het verstandig om eens na te gaan denken over de mogelijkheden van responsive webdesign. Je zult er achter komen dat dit werk wellicht niet aan jou besteed is. Dat is niets om je voor te schamen, daar ben je waarschijnlijk niet eens voor opgeleid dus het is al een hele klus om überhaupt een eigen website te bouwen. Dankzij de responsive webdesign is het mogelijk om jouw site weer te geven binnen de juiste ratio’s. Wat bedoelen we hiermee? Met ratio hebben we het in dit geval niet over ons rationeel denkproces maar over de diverse ratio’s dat een beeldscherm kan hebben. Denk maar eens aan monsterlijk grote televisies en daarnaast het schermpje van je smartphone. Dat is hele andere koek maar toch moet een website in staat zijn om zichzelf weer te geven op beide schermen zonder dat het buiten proporties valt. Vroeger was dit voor smartphones erg problematisch. Je zult wel begrijpen dat dergelijke sites nog veel te groot waren en dat responsive webdesign nog niet echt een trend was geworden. Daardoor was je vaak lang bezig met het zoeken naar de juiste informatie en ook kon het gebeuren dat de site simpelweg vastliep of erger nog: geheel niet geladen kon worden. Daarom is responsive webdesign in het leven geroepen want met responsive webdesign zijn dit soort problemen weldra verleden tijd.

  Wacht niet langer en gebruik responsive webdesign

  Tot voor kort was het vaak een ramp om een website te bezoeken met behulp van je mobiele telefoon. Je moest enorm veel scrollen en het laden ging erg traag. Doordat de smartphonesproducenten zelf ook niet stil bleven zitten ging dat na verloop van tijd een stuk sneller maar het was toch nog niet optimaal. Gelukkig kwamen vele webdesigners toen met nieuwe codes op de proppen zodat responsive webdesign een standaardfunctie werd bij het bouwen van nieuwe sites. Het is onderhand ook geen probleem meer om oudere sites aan te passen zodat ze voor elk beeldratio goed weer te geven zijn. Hierdoor houd je de bezoekers bij je en loop je niet de kans dat ze anders maar verder gaan zoeken naar een site dat hun smartphone of tablet wel ondersteund. Het lijkt ons dus nu wel duidelijk dat responsive webdesign een belangrijke factor is bij het ontwerpen van sites en dat men hier dus niet stilletjes aan voorbij mag gaan. Er zijn immers diverse beeldschermen en apparaten op de markt waarbij de ratio’s onderling enorm verschillen.

  • Zo is er het standaard beeldscherm voor de pc en de laptop maar ook die schermen verschillen in grootte. Toch is een site meestal prima te overzien op een dergelijk scherm.
  • Voor de televisie die verbonden is met internet is het weer een ander verhaal. Een site kan erg uitgetrokken worden en daardoor onoverzichtelijk en vrijwel onleesbaar tenzij het een en ander wordt geoptimaliseerd. Dergelijke schermen zijn immers vele malen groter dus ook hier is responsive webdesign een belangrijke factor. En dan hebben we het nog niet eens gehad over beamers of schermen in bioscopen.
  • Dat is een kant van het verhaal met betrekking op de responsive webdesign: grote schermen. Maar er zijn ook erg kleine schermen waarop men prima kan internetten. De eerdergenoemde smartphones zijn hier het bekendste voorbeeld van maar ook de in populariteit toegenomen tablet mag niet onbenoemd blijven. Ook hiervoor is responsive webdesign een noodzaak.

  Wacht niet langer en wees de concurrentie voor

  Voor mensen met een bedrijf is responsive webdesign erg belangrijk want het is een goede manier om klanten bij je te houden. Een optie die men zeker ook moet overwegen is om een app te bouwen. Dat is een voorbeeld van responsive webdesign waar een smartphone veel betere toegang heeft tot een site. Dit zijn namelijk kleine programmaatjes waarmee men direct informatie kan vinden over de site. Dit kan zowel informatief of educatief zijn maar ook om dingen te bestellen. Zo zijn er apps van bioscopen waarmee men de tijden kan bekijken van de films die draaien, trailers kunnen worden bekeken maar waar je ook direct je kaarten kunt reserveren en betalen. Dit is een van de vele voorbeelden waar je responsive webdesign ten voeten ziet. Ook kan men bijvoorbeeld eten bestellen of treinkaartjes. Sociale media doen ook erg hun best om responsive webdesign toe te passen voor hun websites zodat men overal en altijd met elkaar in contact kan blijven. Zo zijn er apps voor Facebook, Twitter en Instagram en dit zal in de toekomst enkel blijven toenemen. Een site waar men terecht kan voor het kopen van bijvoorbeeld meubelen kan een app laten ontwikkelen waarmee het mogelijk is om dergelijke meubelen van alle kanten te bekijken en misschien zelfs wel de mogelijkheid om direct een bestelling te plaatsen. Dat is nog eens eenvoudig zaken doen. Pas responsive webdesign toe!