Gastouderbureau

  Gastouderbureau

  • Geplaatst op: 26 december 2014 in Nieuws

  Niet iedere baan is even goed te combineren met het opvoeden van kinderen. Sommige stellen kiezen ervoor om als de kinderen naar school gaan de werktijden hier op aan te passen. De vrouw gaat dan bijvoorbeeld halve dagen werken of stopt helemaal met haar baan, zodat ze thuis kan zijn als de kinderen uit school komen. Op deze manier worden de kinderen opgevangen in een vertrouwde omgeving en hoeven ze niet naar de naschoolse opvang. Hier worden namelijk heel veel kinderen opgevangen, waardoor er weinig persoonlijke aandacht is. Sommige ouders kunnen echter niet stoppen met werken omdat ze anders financieel niet rond kunnen komen of ze willen niet stoppen met hun baan. In zulke situaties kan het lastig zijn om ervoor te zorgen dat de kinderen goed worden opgevangen als ze van school komen. Ook kan het zo zijn dat je een baan hebt waarbij je soms nachtdiensten moet draaien of op oproep beschikbaar moet zijn. In deze gevallen is het lastig om werk en kinderen te combineren. Er zijn echter verschillende oplossingen beschikbaar voor zulke problemen: de naschoolse opvang, opvang bij bekenden of het inschakelen van een gastouderbureau. Een gastouderbureau is een bureau dat verschillende gastouders in dienst heeft, waar je de kinderen kunt laten opvangen als je hier zelf niet toe in staat bent. Een gastouder neemt de kinderen in huis op momenten dat je dit zelf niet kunt en zorgt voor een veilige, stabiele omgeving. Een naschoolse opvang is vaak druk en er is weinig ruimte voor persoonlijke aandacht. Een gastouderbureau zorgt ervoor dat je kinderen bij een gastouder terecht komen waar ze persoonlijke aandacht krijgen, zodat de ontwikkeling wordt aangemoedigd en niet tegengehouden. Zo wordt er bijvoorbeeld aandacht besteed aan het maken van huiswerk. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de kinderen bij bekenden te brengen als je zelf geen mogelijkheid hebt om ze op te vangen. Hier zitten vaak echter heel wat haken en ogen aan. Als je op korte termijn aan het werk moet, is het vaak lastig om een bekende te vinden die direct langs wil komen of waar je snel de kinderen kunt brengen. Ook voel je je snel bezwaard om weer iemand te bellen waar de kinderen al twee keer zijn geweest in de afgelopen week, omdat je het even erg druk hebt op je werk. Een gastouderbureau zorgt ervoor dat er altijd iemand beschikbaar is, 24 uur per dag, om op je kinderen te passen.

  Het inschakelen van een gastouderbureau

  Een van de grootste voordelen van het inschakelen van een gastouderbureau is dat je zeker weet dat de gastouders betrouwbaar zijn. Het gastouderbureau screent de gastouders namelijk grondig, zodat je zeker weet dat je kinderen in goede handen zijn. Het gastouderbureau hecht daarnaast veel waarde aan de kwaliteit van de plaats waar de kinderen worden opgevangen en voeren daarom regelmatig controles uit. Ook de GGD controleert de locaties steekproefsgewijs op veiligheid en hygiëne. Je kunt er dus zeker van zijn dat je bij een gastouderbureau een opvanglocatie voor je kind vindt die veilig is. Daarnaast moeten de gastouders aan verschillende eisen voldoen om überhaupt gastouder te mogen worden. Het gastouderbureau stelt als eis dat de gastouders een EHBO diploma voor kinderen hebben en dat ze een pedagogische opleiding gedaan hebben. Dit is van groot belang, omdat de gastouder niet alleen moet weten wat er moet gebeuren bij ongelukken en noodgevallen, maar ook goed moet kunnen omgaan met je kind. Als er problemen zijn in de ontwikkeling is het fijn dat de gastouder hier bij kan helpen. Er wordt daarnaast regelmatig een functioneringsgesprek gehouden met de gastouder en de ouders, zodat eventuele problemen aan het licht kunnen komen en kunnen worden verholpen. De communicatie tussen ouders en gastouders is namelijk van groot belang: hoe meer informatie over de ontwikkeling en eventuele problemen en moeilijkheden van het kind worden besproken, hoe beter beide partijen kunnen samenwerken aan een goede opvoeding van het kind. Vooral als de kinderen veel tijd doorbrengen bij de gastouders is het belangrijk dat er goed wordt gesproken over de kinderen om de ontwikkeling zo goed mogelijk te kunnen stimuleren.

  Een geschikte gastouder vinden

  Het voordeel van het inschakelen van een gastouderbureau is dat je zeker weet dat je kinderen op een veilige plek worden opgevangen. Het is ook zeer praktisch dat de gastouder kan worden vervangen in gevallen van ziekte en vakantie. Zo kun je zelf naar je werk gaan als de gastouder ziek is, omdat het gastouderbureau op zoek gaat naar een vervangende opvanglocatie. Je kunt daarnaast als je een gastouderbureau inschakelt een keuze maken uit een ruim aanbod van gastouders. Er worden verschillende gesprekken gevoerd, op basis waarvan je zelf uiteindelijk een keuze kunt maken. Deze keuze kun je baseren op praktische gronden, zoals beschikbaarheid en afstand van woon-en werkplaats, maar het is ook van groot belang dat je zelf denkt dat de gastouder geschikt is voor het opvangen van jouw kinderen. Je maakt zelf uiteindelijk de keuze. Als je op zoek bent naar een geschikte gastouder en je wilt hiervoor een gastouderbureau inschakelen, dan kun je het beste eens op internet kijken. In de buurt van Hengelo vind je bijvoorbeeld Gastouderbureau Het Snoesje. Op de website van het bureau, www.gastouderbureauhetsnoesje.nl, vind je uitgebreide informatie over de opvanglocaties, het selectieproces en de eisen waaraan een gastouder allemaal moet voldoen. Als je geïnteresseerd bent in het inschakelen van een gastouder of je misschien een wilt worden, ben je hier aan het juiste adres!